Reiki / energiahoito

Reiki on luonnollisen parantamisen menetelmä eli luontaishoitomenetelmä. Sana reiki tulee sanoista Rei= universaali tietoisuus ja Ki= elämän energia, joka ilmenee kaikessa.

Reikin on kehittänyt japanilainen Usui Shiki Rhyoho fyysisten, henkisten ja emotionaalisten sairauksien hoitoon, kehon tasapainottamiseen sekä yleisen hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Ihmisen kehossa on erityinen bioenergiaverkosto, jossa energia, jota kutsutaan myös elinvoimaksi tai elämänvoimaksi, virtaa ja pitää yllä terveyttä. Energian päästessä virtaamaan vapaasti järjestelmässä on ihminen terve ja tasapainoinen. Jos järjestelmään tulee esteitä, syntyy epätasapainotila, joka ilmenee yleensä sairauksina niin kehossa kuin mielessä. Energiahoito vaikuttaa suoraan tuohon järjestelmään.

Reikin perushoito etenee eräänlaisen kaavan mukaisesti. Hoitaja asettaa kädet hoidettavan keholle tietyssä järjestyksessä tiettyyn kohtaan. Hoidettava joko asettuu makuuasentoon hoitopöydälle tai hoitoa voi tehdä myös siten, että hoidettava istuu tuolilla. Usein hoito on kovin rentouttava joten makuuasento on yleensä mukavampi tapa ottaa hoito vastaan. Nykyisin hoitoa annetaan myös nimellä intuitiivinen reikihoito, jolloin hoitaja intuitiivisesti valitsee kohdat joita hoitaa.

Toimiiko se ja kuka sitä voi antaa?

Olen itse ollut aiemmin hyvin skeptinen kaikenlaista energiahoitamista kohtaan. Olin sitä vielä siinäkin vaiheessa kun aloitin reikikoulutuksen 2020 tammikuussa. Ensimmäinen kurssivkonloppu meni totaalisesti yli hilseen ja olin melkoisen ahdistunut siitä miten ihmisille voidaan opettaa tällainen hoitomuoto näin tiiviissä paketissa ja vähällä harjoittelulla. Oma joogataustani sekä pitkät joogaopinnot sekä biodynaamisen kraniosakraaliterapian opinnot ja niistä kehoon syvälle iskostunut tasapainon ja neutraalin tilan tärkeys sotivat kaikkea sitä energiapöhinää vastaan. Mietinkin tuolloin etten tule tätä koskaan kenellekkään antamaan vaikka tunsin sen kaiken pöhinän keskellä reikin todellisen arvon, hiljaisen maaenergian. En heti aloittanut hoitojen antamista vaan sulattelin asiaa reilu puoli vuotta jonka jälkeen osallistuin toiseen koulutusvkonloppuun. Tuon vkonlopun jälkeen päätin, että alan harjoitella hoitamista omalla tavallani soveltaen muita opintojani hoitotapaan.

Oma hoitotapani on hyvin kuunteleva. Kaiken perusta on oikeastaan hiljaisuus. En juurikaan puhu hoidon aikana sekä odotan rauhassa hetkeä jolloin vaihdan käsien paikkaa, jos vaihdan. Odotan myös rauhassa, että hoidettava asettuu kehoonsa ja on läsnä itselleen. Reikiä perinteisesti käytetään ajatuksen tasolla sairauksien hoitoon mutta en itse lähtökohtaisesti lähde millään missiolla tai intentiolla hoitamaan ketään. En oikeastaan kutsuisi hoitamistani hoitamiseksi vaan paremmin hoitotilannetta kuvaavat sanat läsnäolo ja kuuntelu. Omia vahvuuksiani hoitamisessa on varmasti joogaharjoittelun myötä rentoutunut ja tasaantunut keho, nimenomaan energiakeho ja rauhallisuus. Biodynaamisen kraniosakraaliterapian opintojen kautta olen saanut valtavasti varmuutta olla rehellinen kaikessa niin itselleni kuin muille ja uskon, että tämän vuoksi hoitoon on helppo asettua. Tarkoitan rehellisyydellä tässä tapauksessa ennenkaikkea sitä, että en tunkeudu ihmisen tilaan asenteella, että tietäisin paremmin kuin ihminen itse mitä hän tarvitsee. 

Olen antanut reikihoitoja monille eri ihmisille ja palaute on vaihdellut ihastuneista rennoista huokailusta hämmentyneisiin ihmetyksiin. Vastaanotto on ollut siis hyvin kahtalaista. Toisaalta ei ole sen kummemmin lähdetty analysoimaan hoitoa tai sen tuntemuksia vaan on otettu hoito vastaan ja jatkettu rentoutuneena eteenpäin. Toisaalta taas on haluttu jotain konkreettista näyttöä, puhetta, sanoja siitä mitä hoidossa tapahtui ja mitä sieltä tuli esiin. Jokainen kuitenkin on ollut niissä mietteissä että "jotain" siinä oli. Mielestäni se on ihan riittävä analyysi hoidolle. Toki on hyvä myös sanoittaa hoitoa ja hoidon tuntemuksia tarvittessa, jotta saadaan mielen tarve ymmärtää tyydytetyksi. 

Joskus saan osakseni kommentointia siitä, että reiki kuuluu kategoriaan uskomushoidot ja koska sillä ei ole tieteellistä perustaa niin se on tietenkin humpuukia. Itse uskon, että kyllä me ihmiset uskotaan myös vaikkapa hieronnan kohdalla, että se auttaa. Näin ollen uskomushoitojen piiriin voi niputtaa kaiken minkä toimivuuteen uskotaan. Tieteellisestä näytöstä voidaan nostaa esiin kvanttifysiikka, joka tutkii todennäköisyyteen pohjautuvaa luonnon perusteoriaa, jossa kaikkea ei voi selittää tai ymmärtää arkijärjellä. Esimerkkinä vaikkapa tuo hieronta. Olet valinnut ajan kahdelle eri hierojalle etsieksesi itsellesi sopivaa hierojaa. Toinen on mielestäsi napakampi hieroja ja puhelias. Toinen taas ei niin napakka, aika hiljainen mutta "joku" hänessä on mistä pidät, et vain saa kiinni mikä. Jatkat luultavasti käyntejä napakammalla hierojalla järkeistäen itsellesi, että maksat ennemmin kunnon hieronnasta ja hyvä ettei ollut hiljaista. Muistat kuitenkin samalla tätä "jotenkin" täysin toisenlaista hierojaa ja tunnet kehossasi "jotain". Teorian mukaan tämä "joku" oli kehosi kokemus ei järkesi ja tunnet siksi olosi hämmentyneeksi. Kyse ei ole hierojien hyvyydestä tai huonoudesta, ei luonteenpiirteistä tai ulkoisista asioista. Kyse on mahdollisesti siitä, että energiatasolla tunsit energiakehossasi jotain tuttua kohdatessasi toisen hierojista. Jotain mitä ehkä olet kaivannut elämääsi. Jotain mikä tämän hierojan energiassa on auki sinulle. Ja se on jotain mitä ei voi järjellä selittää mutta se on kuitenkin totta.

Minulta on kysytty voiko kuka tahansa antaa reikiä ja periaatteessa näin sitä opetetaan, että voi. Omasta mielestäni oleellista reikihoidossa tai missä tahansa hoidossa on hoitajan kyky olla läsnä omassa kehossa. Kun hoitaja on läsnä omassa kehossa ja hiljaisuudessa niin kyky kuulla ja tuntea hoidettavan kehoa on täysin eri kuin jos hoitaja toimii mielentasolla, haluten auttaa ja parantaa. Energiahoidoissa kun on lopulta kyse siitä, että ihmisen oma systeemi toisen ihmisen systeemin tuella palautuu juurilleen ja alkuvoimaansa, josta se voi uudelleen lähteä rakentumaan ja korjaamaan haavoittuneita ja tietoisuudesta pois tippuneita yhteyksiä.