Hei, olen Asta Jokimies. 40-vuotias kolmen pojan äiti, yrittäjä ja joogi.

 
Aloittaessani kirjoittamaan tätä mietin kovasti miten voisin sanoin kuvailla miksi joogaan ja mitä se minulle on. Tuntuu lähes mahdottomalta pukea sanoiksi asiaa, joka on muuttanut kaiken elämässäni. Voisi kuvailla, että jooga ei ole poistanut maailmaa haasteineen ympäriltäni tai vaikeita, kipeitäkin asioita elämästäni. Jooga ei ole tuonut äärettömyyksiin taipuvaa notkeaa tai kivutonta kehoa. Sen sijaan jooga on opettanut näkemään nuo kaikki asiat uudessa valossa, hyväksymään sen, että en voi muuttaa menneisyyttäni tai päättää tulevaisuudestani. Voin luottaa siihen, että minussa on rauha ottaa vastaan mitä vain ja kyky päättää valita nähdä asiat neutraalista tilasta käsin, ne vaikeatkin. Joogaa harjoittelemalla päivittäin pysyn valppaana ja avoimena elämälle. Jooga on tuonut elämääni iloa, valoa, rauhaa ja rakkautta. Toki myös ryhtiä, liikkuvuutta ja tasapainoa, monellakin tavalla. Harjoittelen itse säännöllisesti ashtanga joogaperinteen mukaisesti jooga-asanoita. Harjoituksen teen aamuisin ennen työpäivää. Tuntuu hyvältä ja tärkeältä asettua kunnolla kehoon ja olla hiljaisuudessa ennen päivän tohinoita. Aamuharjoituksen jälkeen hengitys on vapaa, energia virtaa ja mieli on seesteinen. Mikä voisikaan olla parempi lähtökohta päivälle !

Ashtanga joogaa olen harjoitellut vuodesta 2011. Aloitin joogan Saimaan astangajooga Ry:n järjestämällä kurssilla, jossa opettajana oli Maarit Nevanperä. Vuonna 2015 tapasin nykyisen opettajani Anne Nuotion. Hänen opissa olen ollut vuodesta 2017 lähtien. Aloitin tuolloin ashtanga joogaopettajakoulutuksessa (200h). Sittemmin jatkoin sakraalijoogakoulutukseen, josta olen käynyt perustason koulutuksen ja tällä hetkellä jatkan jatkotason koulutuksessa. Olen osallistunut myös useille muille Annen kursseille vuosien varrella. Omien ryhmien ohjaamisen aloitin syksyllä 2020.

Kokemukseni mukaan, niin oppilaana kuin ohjaajana, rehellisyyteen ja avoimuuteen perustuva oppilas-opettajasuhde on tärkeä joogan harjoittelussa. Haluan itse ohjaajana olla mahdollisimman avoin ja otan tarvittaessa vaikeitakin asioita käsiteltäväksi. Tunneilla avustan fyysisesti hyvin kevyesti ja kuuntelevasti. Keskityn kuuntelemaan käsilläni ja omassa energiassani harjoittelijan koko olemusta. Pyrin välttämään kaikenlaista ylimääräistä ja haitallistakin painamista, vetämistä, kääntämistä tai muutoin rajua fyysistä avustamista. Lähtökohtana fyysiselle avustamiselle on se ettei sitä välttämättä tarvita lainkaan. Pidän vuorovaikutteisesta opettamisesta. Keskustelen ja käyn läpi harjoituksesta nousevia asioita yhdessä harjoittelijoiden kanssa. Omaan opetukseeni periaatteet tulevat omasta harjoituksestani, joogakoulusten annista sekä Patanjalin joogafilosofiasta, jota olen opiskellut itsenäisesti joogatekstejä tutkimalla sekä opettajani kanssa keskustellen ja chanttaamalla eli joogasutria resitoiden.

Ashtanga jooga on tunnettu fyysisenä harjoituksena ja monesti sitä opetetaankin kehon ulkoisien linjauksien sekä anatomian kautta. Oman kokemukseni mukaan harjoittelussa on tärkeää ottaa alusta alkaen huomioon kehon sisäisten tuntemusten havainnointi. Ulkoiset linjaukset ja anatomiatietous on paikallaan jossakin määrin kun opetellaan asanoita mutta oleellista on mielestäni havainnoida asanoita sekä omaa olemista asanoissa sisäisten tukipisteiden kautta. Tätä kautta harjoiteltuna asanat linjautuvat juuri oikein ja niiden ulkoiseen linjaamiseen ei tarvitse laittaa niin paljon energiaa. Näitä sisäisiä tukipisteitä ovat esimerkiksi hengitys, ristiluu ja sydän. Monesti törmää ajatuksiin siitä, että asanat pitäisi tehdä oikein, jolloin väistämättä tulee mukaan myös ajatus siitä, että tekee väärin. Olen omassa opetuksessani puhunut siitä, että joogaa ei voi oikeastaan tehdä väärin. Kaikki mikä tuntuu väärältä, kipeältä, huonolta tai epätasapainoiselta on merkki tietoisuudesta tai kohdasta, joka on syystä tai toisesta tippunut pois tietoisuudesta. Jooga on tietoisuuden kasvattamista ja tietoisuuteen palaamista. Paras ympäristö tietoisuudelle on hiljaisuus ja tunneilla pyrinkin pitämään huolen siitä, että harjoittelulle on tila, jossa jokaisella on rauha kokea omaa harjoitustaan kiireettömässä ilmapiirissä.

Biodynaamiseen kraniosakraaliterapiaan pohjautuva sakraalijooga on tuonut harjoitukseeni sekä koko elämääni syvyyttä ja pehmeyttä. Sakraalijoogan myötä olen kokenut omassa asanaharjoituksessani vapaan hengityksen, ristiluun ja selkärangan vapaan liikkeen sekä hiljaisuuden parantavan vaikutuksen. Mullistavaa onkin ollut kokea se, että täydellinen olo on koko ajan läsnä. Jokainen hengitys ja liike on mahdollisuus onnen ja autuuden kokemukselle. Näitä oppeja ja kokemuksia tuon omaan opetukseeni parhaani mukaan.

Ennen kaikkea olen joogassa ikuinen oppilas ja kiitollinen kaikista elämässäni olleista tapahtumista,suunnista ja ihmisistä joita ilman en olisi nyt tässä tällaisena kuin olen. Kiitän myös koko sydämestäni opettajaani Annea, jonka viisaus, lempeys ja järkähtämätön usko ihmisen pyhyyteen ja hyvyyteen on tuonut minulle tukea, lohtua ja uskoa niin itseeni kuin maailmaan ympärilläni.Koulutukset:

Ashtanga joogaopettajakoulutus 2017-2019, opettaja Anne Nuotio, Om-Yoga koulu, Tampere

Sakraalijoogakoulutus 2018-2020, opettaja Anne Nuotio, Om-Yoga koulu, Tampere

Sakraalijoogakoulutus, jatko 2020-2022, opettaja Anne Nuotio, Hyvän Olon joogakeskus, Hämeenlinna


Kurssit:

Anne Nuotion vkonloppukurssit 2015 ja 2016 Lappeenrannassa, Joogastudio PadmaShala

Jooga-ja maalausretriitti 2019, opettajat Anne Nuotio ja Anne Kevätjoki, Ranska

Ashtanga joogaopettajien jatkokoulutus 2020, opettaja Anne Nuotio, etäkoulutus

Ashtanga joogaopettajien jatkokoulutus 2021, opettaja Anne Nuotio, Hyvän Olon joogakeskus, Hämeenlinna

Elävä ravinto ja jooga 2021, opettajat Katri Maa ja Anne Nuotio, Hyvän Olon joogakeskus, Hämeenlinna

Luovuus ja jooga- ryhmä 2021-2022, opettaja Anne Nuotio, Hyvän Olon joogakeskus, Hämeenlinna

Jooga ja intohimokurssi 2022, opettajat Anne Yritys ja Anne Nuotio

Lukuisia muita lyhyitä viikonloppukursseja. Opettajina Hanne Sydänmaa, Sami Mälkiä, Heidi Ruokoniemi, Juha Javanainen, Petri Räisänen, Eddie Stern, Laruga Glaser. Olen osallistunut myös kahdesti, tukholmassa ja lontoossa, Sharath Joisin euroopan kiertueen opetusviikkoon.Muut: 

Reiki 1 ja 2, 2020, opettaja Jaana Kallio, Aurinkokallio Lappeenranta